Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a dezvaluit pentru CANCAN.ro trucurile pe care le foloseste pentru a avea parte de o masa linistita de Paste. Din punctul sau de vedere, cel mai important este sa avem grija cum combinam alimentele.
„Cel mai periculos lucru la masa de Paste este combinatia dintre alimente”, ne-a transmis doctorul. „Iar pentru cei care au tinut post, acest lucru devine si mai periculos„, avertizeaza Menci.
“Daca ai tinut post, orice aliment poate sa fie periculos!”
Doctor „Menci” a explicat ca in primul rand trebuie sa fim atenti la ce fel de miel cumparam. Astfel, trebuie sa evitam mielul sau iedul mic, de lapte, deoarece carnea este mai greu de digerat intrucat contine mai multa proteina colagenica. “Daca ai tinut post orice aliment poate sa fie periculos, daca te apuci sa mananci friptura de miel si dupa aceea incepi sa stropesti cu alcool mult si sa mai si fumezi, este garantata pancreatita acuta. Asta inseamna, daca vreti, o urgenta medicala. Adica nu poti sa stai acasa, pentru ca mori. Pancreatita acuta este o chestiune foarte grava”, a atentionat Gheorghe Mencinicopschi.
Cei care au stomacul mai tare pot face indigestii usoare sau crize biliare, renale sau colici, care uneori se pot trata si acasa.
Menci ii atentioneaza pe cei care manaca dupa ce iau lumina
Doctorul a mai explicat ca mesele trebuie sa fie cat mai distantate.”Cel mai rau este pentru cei care au tinut post, mai mult unii incep sa manace dupa ce iau Lumina. Nu e bine sa mananci in noaptea de Paste, atunci organismul nu este pe digestie. Trebuie sa incepem sa mancam pe la 11-12 dimineata, sa incepem cu salate, sa nu bem alcool, mai ales pe stomacul gol, dupa aceea mancam doar un fel de mancare, si acela mestecandu-l bine, fara cearta, fara stress sau fum”, ne-a spus doctorul Menci.
Cat despre garnituri, profesorul ne-a spus ca langa miel nu trebuie sa existe niciodata produse care contin amidon sau carbohidrati. “Sunt indicate garniturile de ciuperci, de legume la grill, care sunt foarte bune, uneori chiar mai bune decat friptura in sine, pentru a usura digestia. De ce? Pentru ca daca manaci carne cu cartofi, niciuna nu are fibre, deci digestia va fi si mai proasta”, ne-a spus acesta.
CITESTE SI
Menci ne recomanda o prescriptie biblica
Pentru o mai buna digestie, doctorul ne recomanda ierburile amare, pentru cei care le pot consuma. “Legumele si ierburile amare, chiar si in Biblie scrie sa manaci ierburi amare cu miel. Este o prescrptie biblica, pentru ca ierburile amare stimuleaza bila si asa are loc o digestie mai usoara.
Ce ierburi sunt amare? La noi sunt andivele, care sunt foarte bune, salvia, rozmarin-ul, dupa aceea daca omul are contraindicatii merge si un bitter, iar buna aste si anghinarea. Daca nu putem sa ne facem un ceai hepatic sau am putea sa ne usuram cu niste suplimente alimentare pe baza de saruri biliare. Merge si ananas proaspat sau papaya, care vor ajuta digestia”, ne-a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.
(Sursa foto ecovazon.md, agro-planet.e-monsite.com)
(Alex Saulea)